engelse serie jaren 70
De jaren ’70 waren een opmerkelijke periode in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Van de economische crisis tot politieke onrust en veranderingen in de popcultuur, er was genoeg om te reflecteren in de populaire cultuur van die tijd. Engelse serie jaren 70 zijn een weerspiegeling van deze socialische, politieke en culturele veranderingen die in die tijd plaatsvonden.
Veel van de Engelse series uit de jaren ’70 waren vernieuwend en trailblazing. Ze leidden nieuwe trends in, zoals misdaadthrillers, sitcoms en historische dramas. De populaire serie van toen zijn nog steeds relevant vandaag en hebben nog steeds een sterke fanbase.
In deze gids zullen we enkele van de meest iconische Engelse series 70 bespreken die je misschien wilt (her)kijken.
Upstairs, Downstairs
Upstairs, Downstairs was een klassieke Britse dramaserie die zich afspeelde in de vroege jaren 1900 in een groot herenhuis in de buurt van Londen. De serie concentreerde zich op de levens van zowel het personeel op het laagste niveau van het huis, als op de familie die op het hoogste level van het huis woont. Hoewel de serie zich afspeelt in het begin van de twintigste eeuw, zorgde het ervoor dat de sociale ongelijkheid en misstanden uit die tijd werden blootgesteld en een relevant onderwerp bleven in het gesprek.
Upstairs, Downstairs kreeg ook internationale bekendheid dankzij de meerdere Emmy- en BAFTA-nominaties en prijzen die de serie won. De serie werd ook goed ontvangen in de VS, waar het een van de eerste Britse dramaseries was die een breed Amerikaans publiek bereikte.
The Sweeney
The Sweeney was een baanbrekende politie-dramaserie uit de jaren ’70, waarvan de titel referentie maakt naar de slangterm Sweeney, wat betekent “politie”. De serie draaide om de avonturen van de “Flying Squad”, een elite-eenheid van Londense rechercheurs die zich bezighield met het oplossen van ernstige criminele zaken. The Sweeney werd geprezen om zijn realistische en gedurfde portrettering van gewelddadige misdrijven op straat, met veel aandacht voor de gevolgen voor de betrokken mensen.
De serie was een van de meest populaire en invloedrijke Engelse series uit de jaren ’70 en zorgde voor een groot aantal televisie- en filmproducties die zich richtten op soortgelijke thema’s. The Sweeney bleef tot in de jaren ’80 een belangrijke inspiratiebron voor televisie- en filmdrama en is inmiddels een klassieker geworden onder de Engelse politieseries.
Fawlty Towers
Fawlty Towers is een komische klassieker van de Engelse televisie. De serie is een van de bekendste sitcoms van de jaren ’70 en volgt de avonturen en mislukkingen van een obsessieve en neurotische hotelmanager, gespeeld door de legendarische John Cleese. Fawlty Towers, die zich afspeelt in een fictief hotel in het zuidwesten van Engeland, staat bekend om zijn onnavolgbare slapstick, absurde situaties en briljante karakteracteurs.
Hoewel de serie slechts twee seizoenen lang liep, heeft het een blijvende impact gehad op de popcultuur en is het ondertussen uitgegroeid tot een van de meest geliefde Engelse series aller tijden. Fawlty Towers biedt een nostalgische terugblik op de lachwekkende wereld van het Engelse hotelwezen in de jaren ’70.
The Professionals
The Professionals was een opwindende en populaire actieserie in de jaren ’70 en ’80. De serie volgt de avonturen van de “CI5” (Criminal Intelligence 5), een geheime organisatie die zich bezighoudt met de bestrijding van zware criminaliteit. The Professionals werden geroemd om zijn realistische en overtuigende actiescènes en de excellente acteerprestaties van de hoofdrolspelers Martin Shaw en Lewis Collins.
The Professionals was ongelooflijk invloedrijk en inspireerde talloze andere series en films. Voor fans van actie en spanning is The Professionals een must-see uit de Engelse serie jaren 70.
The Onedin Line
The Onedin Line is een even prachtig als melancholisch melodrama dat zich afspeelt in Liverpool in de negentiende eeuw. De serie draait om de avonturen van James Onedin, een jonge en ambitieuze reder die zijn afkomst probeert te overstijgen en zijn lot als een van de meest invloedrijke mannen in de scheepvaartindustrie probeert te bereiken.
De serie werd geprezen om zijn realistische portret van de negentiende-eeuwse scheepvaartindustrie en de interessante personages. Bovendien, een belangrijk thema is de veranderende sociale structuren van de tijd en de stijgende positie van vrouwen in de samenleving. The Onedin Line won veel prijzen en was een ongekend succes in het VK, waardoor het een van de meest iconische series uit de jaren ’70 is.
Het einde van de Engelse serie jaren 70
Engelse jaren 70-series waren uniek in vergelijking met andere tv-series. Elke serie was anders en uniek en liet een blijvende indruk na op de kijkers. Het einde van de Engelse serie jaren 70 werd gekenmerkt door het opkomen van televisie- en filmtechnologie. Het publiek begon meer gefascineerd te raken door het grotere scherm en een nieuw tijdperk van film en televisie begon.
Dat gezegd hebbende vinden veel mensen nog steeds plezier in het opnieuw bekijken van oude Engelse series uit de jaren ’70 en daarmee terug te kunnen kijken op de periode van sociale, politieke en culturele verandering die deze tijd kenmerkt.
FAQs
1. Wat maakte de Engelse serie jaren ’70 speciaal?
De Engelse serie jaren ’70 waren vooral vernieuwend en baanbrekend. Ze leidden tot nieuwe trends in genres zoals misdaadthrillers, sitcoms en historische dramas. De series brengen ook de sociale, politieke en culturele veranderingen van de tijd in beeld en dat maakte deze erg relevant en populair.
2. Welke Engelse series uit de jaren ’70 hebben nog steeds een sterke fanbase?
Sommige van de meest iconische engelse series uit de jaren 70 die nog steeds een sterke fanbase hebben, zijn Upstairs, Downstairs, The Sweeney, Fawlty Towers, The Professionals en The Onedin Line.
3. Wat was de populariteit van Engelse jaren 70-series?
De populariteit van Engelse jaren 70-series kan worden toegeschreven aan de veranderingen die plaatsvonden in de samenleving in deze periode en omdat de populaire Britse series van toen nog steeds relevant zijn in de huidige tijd.
4. Hoeveel seizoenen had Fawlty Towers?
Fawlty Towers had slechts twee seizoenen. Ondanks het korte bestaan van de serie werd het een van de meest geliefde Engelse series aller tijden.
5. Wat was de meest populaire Engelse serie in de jaren ’70?
Dat is moeilijk om te beoordelen omdat veel Engelse jaren ’70-series populair waren. Bepaalde series zoals Upstairs, Downstairs en The Sweeney had veel bekendheid en hadden veel impact op latere series en films die dezelfde thema’s behandelen.
Trefwoorden gezocht door gebruikers: engelse series humor, engelse serie jaren 80, britse tv series jaren ’60, engelse series humor jaren 70, engelse serie jaren ’90, oude engelse series, engelse comedy serie jaren 80, engelse serie jaren 2000
Bekijk de video over “engelse serie jaren 70”
Hyacinth Takes A De-Tour | Keeping Up Appearances
Zie meer informatie: cokhidongquang.com
Afbeeldingen gerelateerd aan engelse serie jaren 70

engelse series humor
Engelse series humor is een term die vaak wordt geassocieerd met sitcoms uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze series staan bekend om hun bekwame gebruik van timing, droge humor en subtiele grappen. Van Monty Python’s Flying Circus tot Friends, deze serie bieden ons lachen, entertainment en tijdloze herinneringen.
Waarom is Engelse series humor zo populair?
Er zijn verschillende redenen waarom Engelse series humor zo populair zijn. Een van de belangrijkste redenen is de universaliteit van de humor. Engelse series zijn vaak zo gemaakt dat ze een breed publiek aanspreken en dat ze in verschillende culturen begrepen kunnen worden. Bovendien zijn Engelse series vaak goed gemaakt en hebben ze een hoge productiewaarde, waardoor ze een kwaliteitsgarantie bieden voor hun kijkers.
Een ander belangrijk aspect van de Engelse series humor is de vaardigheid van de schrijvers om verschillende vormen van humor te gebruiken. Engelse series hebben vaak een mix van subtiele en droge humor, die humor die zit in alledaagse situaties, en soms absurde humor. De veelzijdigheid van de humor kan een beroep doen op een breed publiek en ervoor zorgen dat de serie grappig blijft, zelfs na herhaaldelijke kijkbeurten.
Wat zijn enkele voorbeelden van Engelse series humor?
Er zijn talloze voorbeelden van Engelse series humor, en de lijst kan eindeloos zijn. Een van de meest populaire series van de afgelopen jaren is Fleabag, een komische dramaserie van Phoebe Waller-Bridge. De serie draait om het leven van een jonge vrouw genaamd Fleabag en haar worstelingen met haar familie, relaties en eigenwaarde. De humor in de serie is droog en sarcastisch, met slimme grappen die zich lenen voor het karakter van de protagonist.
Een andere populaire series is Blackadder, een historische sitcom die speelt tijdens verschillende periodes van de Britse geschiedenis. De serie, die werd uitgezonden tussen 1983 en 1989, herschreef de feiten van de geschiedenis voor humoristische effecten en heeft de neiging om de donkere kant van menselijke situaties en relaties aan te boren.
Een klassieke serie uit de jaren 70 is Fawlty Towers, die zich afspeelt in een fictief hotel in Torquay, in het zuidwesten van Engeland. De serie was zo succesvol dat deze wordt beschouwd als een van de beste sitcoms ooit. De humor in de serie is soms slapstick, maar vaak vanwege een rake dialoog komisch.
Nog een andere favoriet van de Engelse series humor is The IT Crowd, een sitcom over twee IT-medewerkers en hun irritante baas. De serie, die werd uitgezonden tussen 2006 en 2013, staat bekend om zijn droge humor en zelfspot, evenals zijn unieke, visueel verbluffende stijl.
Zijn Engelse series humor alleen voor Britse en Amerikaanse kijkers?
Nee, in feite worden Engelse series humor steeds populairder over de hele wereld. Dit komt grotendeels doordat veel van de series universele thema’s behandelen en gebruik maken van humor die over de grenzen heen gaat. Een show als The Office, bijvoorbeeld, gaat over de dagelijkse werkende mens, ongeacht de nationaliteit. Er zijn ook gespecialiseerde sites waar mensen bijvoorbeeld heel snel de Engelse taal leren, zodat ze kunnen begrijpen wat er op de Engelse televisie wordt gezegd.
Hoe is Engelse series humor anders dan humor uit andere landen?
Er zijn stijlverschillen tussen Engelse series humor en humor uit andere landen. Engelse series humor richt zich vaak op ironie en sarcasme, en gebruikt subtiele humor en onverwachte wendingen om de lachers op de hand te krijgen. Andere landen, zoals de Verenigde Staten, maken vaak gebruik van parodieën en satirische humor, en richten zich op comedy in de plaats van de personages. Humor uit verschillende landen heeft altijd unieke kenmerken en stijlen, een mengeling van cultuur, taal en geschiedenis die hierin een grote rol spelen.
Waar komt de populariteit van Engelse series humor vandaan?
De populariteit van Engelse series humor kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Engeland heeft bijvoorbeeld een rijke cultuur van literatuur en theater, met schrijvers zoals William Shakespeare, Charles Dickens en Jane Austen. Dit heeft bijgedragen aan een erfenis van goed geschreven drama en komedie, wat te zien is in veel van de series uit het Verenigd Koninkrijk.
Bovendien hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk veel culturele uitwisselingen gehad, wat heeft bijgedragen aan de populariteit van Engelse series in de Verenigde Staten. Echter, sinds de toename van videostreaming, zijn Engelse series overal ter wereld makkelijker beschikbaar.
Wat maakt humor in Engelse series zo tijdloos?
Humor in Engelse series is vaak tijdloos omdat het gebaseerd is op universele thema’s. Situaties uit het dagelijkse leven, relaties, werk en de menselijke ervaring worden vaak aan de sterke kant van de samenleving getoond, zoals in de Britse sitcom Only Fools and Horses of zijn zwakke kant zoals in It Ain’t Half Hot Mum . Het gebruik van humor en satire kan worden gebruikt om stereotypen, vooroordelen en andere wijdverbreide oordelen in vraag te stellen, waardoor de series hun relevantie behouden voor toekomstige generaties die vergelijkbare vraagstukken kunnen behandelen.
FAQs
Wat zijn enkele van de beste Engelse series om te bekijken?
Er zijn talloze Engelse series om te bekijken, dus het hangt af van je persoonlijke smaak. Een aantal aanraders zijn Fawlty Towers, Monty Python’s Flying Circus, The Office, Fleabag en Only Fools and Horses. Deze series bieden allemaal slimme humor en gaan over universele ervaringen zoals vriendschap, liefde en werk.
Waar kan ik Engelse series humor vinden?
Engelse series humor zijn te vinden op verschillende videostreaming platformen zoals Netflix, Amazon Prime en Hulu, evenals op de websites van Britse en Amerikaanse televisienetwerken.
Waarom vinden mensen Engelse series humor zo leuk?
Mensen vinden Engelse series humor leuk omdat het vaak universele thema’s behandelt en een breed publiek aanspreekt. De humor is slim en weloverwogen en het gebruik van eenvoudige situaties zorgt voor de herkenbaarheid en op deze manier de herinnering aan komische momenten. Dit alles geldt voor Engelse series humor en maakt de kijkervaring leuk en onvergetelijk.
Tot slot moeten we stellen dat Engelse series humor voor iedereen toegankelijk zijn. Het genieten van deze series gaat niet over nationaliteit, cultuur of taal. De universele thema’s die in de series worden behandeld, de vaardige schrijvers die de series slim en grappig maken en de herkenning van situaties maken van Engelse series humor de perfecte mix tussen lachen en entertainment en een welkome afleiding van ons dagelijkse leven.
engelse serie jaren 80
1. Fawlty Towers
Fawlty Towers is ongetwijfeld een van de beroemdste Britse komedies aller tijden. De show, uitgezonden tussen 1975 en 1979, beleefde echter vooral in de vroege jaren ’80 een piek in populariteit. De serie, gecreëerd door John Cleese en Connie Booth, volgde het wel en wee van de eigenaar van een hotel op het zuiden van Engeland en zijn staf, die allemaal even excentriek waren. Het heerlijk chaotische karakter van de show maakte het tot een enorm succes bij het publiek en een erfenis voor de comedy-genre.
2. Doctor Who
Opgericht in 1963, was Doctor Who al lang een geliefd programma toen de jaren ’80 aanbraken. De show draait om de avonturen van een buitenaardse tijdreiziger, bekend als de Doctor, die door de tijd en ruimte reist in zijn TARDIS. In de jaren ’80 was Doctor Who echter niet langer de populairste show op televisie, met dalende kijkcijfers en achterstallige productiewaarden. Toch blijft de serie een icoon tot op de dag van vandaag, met een steeds groeiend aantal fans wereldwijd.
3. The Young Ones
The Young Ones was een van de meest innovatieve en opmerkelijke Britse komedies van de jaren ’80. De show, geproduceerd door de BBC, beeldde het chaotische leven van vier studenten Gedreven door een onconventionele en punkgeinspireerde humor, The Young Ones werd al snel een cult klassieker. Van de revolutionaire combinatie van sketch-based humor en sitcom formule tot de toonaangevende muzikale gastoptredens die iedere aflevering kenmerkten, had de serie iets fris en unieks. Bovendien, de humoristische twist die het gaf aan het studentenleven sprak zowel de jeugd als de oudere kijkers aan.
4. Yes Minister
Yes Minister was een politieke satire-dramaserie, uitgezonden tussen 1980 en 1984 met kijkcijfers in piek jaren van 16m kijkers. De show volgde de belevenissen van The Rt Hon Jim Hacker MP, een opkomende jonge politicus en zijn adviseurs. Het was een van de eerste programma’s die focuste op de Britse politiek en de ongemakkelijke relatie tussen ministers en ambtenaren. Het bleek een groot succes, waarbij vele politici overal ter wereld benadrukten hoe nauwkeurig het de werkelijkheid van Westminster weergaf.
5. Blackadder
Blackadder was een andere comedy series van de jaren ’80. De serie liep van 1982 tot 1989 en volgde verschillende incarnaties van de titulaire personage, gespeeld door Rowan Atkinson, als hij door de geschiedenis reisde en zich in verschillende problematische situaties bevond. Met moderne humor en sociale satire verbonden aan historisch nauwkeurige plotlijnen was Blackadder een enorme afwisseling van alle andere comedies in die periode.
FAQs:
1. Wanneer zijn deze series uitgezonden?
De meeste van deze series liepen vanaf het midden van de jaren ’70 tot het einde van de jaren ’80. Fawlty Towers liep van 1975 tot 1979, Doctor Who liep vanaf 1963 maar werd verdergezet in de jaren ’80, The Young Ones liep van 1982 tot 1984, Yes Minister liep van 1980 tot 1984, en Blackadder liep van 1982 tot 1989.
2. Zijn deze series nog steeds relevant?
Absoluut. Hoewel sommige series (zoals Doctor Who en Blackadder) in verschillende incarnaties zijn voortgezet, blijft hun erfenis bestaan. Meerdere televisieshows en films zijn geïnspireerd door de originele series en hun impact op de tv-industrie is nog steeds zichtbaar.
3. Hoe hebben deze series de tv-industrie beïnvloed?
Deze series hebben de manier waarop televisie gemaakt wordt voorgoed veranderd. Fawlty Towers en The Young Ones bijvoorbeeld, waren nogal experimenteel in termen van het gebruik van sketch-based humor, wat in die tijd weinig werd gedaan. Doctor Who vestigde een traditie van sci-fi-televisie in het Verenigd Koninkrijk. Yes Minister zette de toon voor politieke satire, terwijl Blackadder revolutionaire humor en historische accurate verhaallijn bracht in de sitcom-formule. Al deze invloeden zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar in de televisieseries die we tot nu toe produceren.
4. Hoe werden deze series ontvangen toen ze voor het eerst werden uitgezonden?
De receptie varieerde van person tot person. Maar in het algemeen werden ze voor het grootste deel positief onthaald. Fawlty Towers en The Young Ones, bijvoorbeeld, waren game-changers in het genre van de komedie. Doctor Who, hoewel dalend van populariteit in de jaren ’80, wordt beschouwd als een klassieker. Yes Minister kreeg ook een indrukwekkende ontvangst met goede recensies en hoge kijkcijfers. Blackadder werd geprezen vanwege de slimme humor en de koppeling met de geschiedenis.
5. Welke impact hebben deze series gehad op de populaire cultuur?
De impact van deze series op populaire cultuur kan niet worden overschat. Fawlty Towers bijvoorbeeld, blijft een van de meest geciteerde Britse comedyklassiekers en een referentiepunt voor vele andere comedy-series. Doctor Who heeft een enorme fanbase en heeft tijd en ruimte-avonturen tot in de huiskamers gebracht. The Young Ones was bijzonder invloedrijk vanwege de punkrock-esthetiek en de combinatie van onorthodoxe humor en situatie-familie. Yes Minister heeft een nieuw genre gecreëerd, terwijl Blackadder samenkomst van historische personages, slimme en actuele verwijzingen en geweldige acteerwerken tot een hedendaagse klassieker maken.
In conclusie, de Engelse televisieseries uit de jaren ’80 hebben een diepgaande invloed gehad op de televisie-industrie. Innovatief, revolutionair en soms zelfs controversieel, deze series hebben de manier veranderd waarop televisie werd gemaakt en bekeken in die tijd. Ze hebben humor geïnfecteerd, de manier waarop fictieve werelden en verhalen worden gecreëerd veranderd en ons uitgedaagd om anders naar ons leven te kijken. Het zou geen overdrijving zijn om te zeggen dat deze series een blijvende impact hebben gehad op wat we nu op onze televisieschermen zien. Als je enigszins gek bent van comedy, drama of science-fiction dan zou je zeker deze rekolectie van klassieke series moeten bekijken en leren.
Meer informatie over engelse serie jaren 70 vind je hier.
- 13 nostalgische Britse series die vroeger voorbij kwamen
- Tv Series Jaren 70 Groot-Brittannië
- 44 ideeën over ENGELSE SERIES – Pinterest
- Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?
- Top 50 Engelse series aller tijden (t/m 2023)
Zie hier meer: https://cokhidongquang.com/category/blog
Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel engelse serie jaren 70. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.
Artikel bron: Top 97 engelse serie jaren 70